Zece sfaturi esenţiale pentru cresterea cateilor

  1. Obişnuiţi căţelul încă de mic cu manoperele de toaletare, drumurile cu maşina, vizitele la medicul veterinar etc… toate activităţile cu care va fi greu de obişnuit când e adult.
  2. Strigă căţelul pe nume clar şi fără a ridica tonul vocii. Când face bine o comandă, recompensaţi-l măcar cu o mângâiere.
  3. Învaţă-l să poarte zgardă şi lesă de la trei luni începând cu reprize scurte. Niciodată nu-l pedepsiţi cu lesa. Aceasta trebuie asociată doar cu plăcerea plimbării.
  4. Microciparea este obligatorie în unele ţări, cereţi informaţii despre aceasta medicului dvs veterinar. Nu uitaţi ca la fiecare vizită la medicul dvs. veterinar să prezentaţi carnetul de sănătate.
  5. Menţineţi puiul pe o mâncare profesională adaptată vârstei şi taliei lui.
  6. De la început, obişnuiţi câinele să fie lăsat singur, începând de la câteva minute în fiecare zi pentru a se obişnui să stea cuminte şi în lipsa stăpânului.    
  7. Nu-l lăsaţi să stea închis în maşină, mai ales vara.
  8. Cât timp este încă micuţ evitaţi plimbările lungi şi suprasolicitarea fizică a căţelului. Plimbările să fie dese şi să dureze în jur de zece minute.
  9. Fii constant în ceea ce îi e interzis să facă – căţelul nu va înţelege de ce un anumit lucru este permis într-o zi şi nu în altă zi. Fiţi sigur că toţi membrii familiei respectă regulile.
  10. Implicaţi căţelul în viaţa de familie, cât mai mult posibil. Plimbaţi-l în parc pentru a descoperi lumea şi pentru a sociabiliza.