Rinotraheita infectioasa felina ( Herpes viroza felina )

Infectia virala cu Herpes virus (FHV-1) apare la toate rasele si este caracterizata prin : stranut, febra, rinita, conjunctivita si cheratita ulcerativa. Apare peste tot in lume, cu o prevalenta mai mare la pisoi, in special in felise sau in adaposturi cu multe pisici si cu o igiena precara.

Semne clinice

  1. Febră (41 grade) si anorexie
  2. Tractul respirator : sinuzita, rinita exprimata prin stranut si cu secretie seroasa, muco-purulenta sau secretie purulenta la nivelul narinelor
  3. Ochii : conjunctivita seroasa, muco-purulenta, cheratita ulcerativa, desmetocel, panoftalmie,blefarospasm;
  4. Tractul reproducator : exprimarea severa a simptomatologiei la pisoii nou-nascuti dintr-o mama infectata cu un herpes virus
  5. Dermatita : la nivelul nasului

Calea de contaminare

Direct : prin contactul cu o pisică bolnavă sau purtătoare pe la nivel oral, intranazal sau conjuctival.

!!! Exista pisici asimptomatice sau care au trecut prin boala si pot transmite virusul datorita pastrarii virusului la nivelul nervilor trigemeni.

Diagnostic

Se realizează pe baza semnelor clinice, a investigatiilor imagistice (radiografii craniu) si de laborator (hemoleicograma, biochimie), sau cu ajutorul testelor serologice (dozare anticorpi), PCR, etc.

Tratament

Tratamentul are scopul de a susține organismul și de a preveni complicațiile secundare : antibioterapie, L-lizina (supliment pentru oprirea multiplicarii virusului), antibiotice oftalmice, rehidratare, dieta alimentara, etc.

Se recomanda izolarea pisicilor bolnave de cele sanatoase pentru a diminua raspandirea virusului.

Prevenție

Această boală poate fi PREVENITĂ cu ajutorul vaccinurilor!

Imunizarea activă a pisicilor începe la vârsta de 8-9 săptămâni (când încep să scadă anticorpii maternali). A doua inoculare se realizează la vârsta de 12 săptămâni. Imunitatea se instalează după 4 săptămâni și persistă 1 an.

Ulterior se va realiza revaccinarea anuală pentru menținerea statusului imun.