PARVOVIROZA (CPV-2 )

PARVOVIROZA (Gastro-enterita hemoragica virala) este o boala foarte grava, adeseori mortala, produsa de un VIRUS al familiei Parvoviridae. Acest virus este deosebit de rezistent, fiind capabil sa supravietuiasca in mediu la temperaturi extrem de scazute, pana la 6 -10 luni. Virusul parvovirozei canine (CPV-2a,b,c) nu este periculos pentru om, in schimb ultimele studii arata faptul ca se poate transmite la pisici (panleucopenie).

Calea de contaminare

Virusul patrunde in organism in urma contactului cu fecale contaminate, prin hrana contaminata, prin intermediul vectorilor (praf, muste, oameni, etc.) si mai putin prin contact direct. Ajuns in organism, se multiplica in limfonoduli (ganglionii limfatici) si maduva osoasa hematogena. Virusul are afinitate pentru celulele cu rata mare de diviziune din duoden si jejun.

In primele 3-5 zile dupa ce animalul a fost contaminat, cantitatea de virus eliminata prin fecale este maxima.

SEMNELE BOLII

Boala se manifesta prin 3 forme : enterica, cardiaca si cu afectarea maduvei oasoase. 

Semnele clinice apar la 4-6 zile dupa ce animalul a fost infectat si se manifesta prin

  • lipsa poftei de mancare sau anorexie
  • depresie
  • voma repetata
  • diaree (adesea cu sange),
  • deshidratare
  • febra nu este un simptom specific
  • anemie, leucopenie cu neutropenie, limfopenie, monocitopenie, etc.

!!! Cateii cu varsta cuprinsa intre 6-24 saptamani sunt cei mai afectati.

DIAGNOSTICUL

de certitudine se pune pe baza testelor imunocromatografice de detectare a prezentei virusului in scaun (Idexx CPV), PCR, dozare anticorpi, hemoleucograma, examen biochimic (albumine), ecografie etc.

PROGNOSTICUL in aceasta boala este grav. Rata supravietuirii in urma acestei infectii virale cu tratament este de 30-50%, iar fara tratament de 10-20%.

Tratament

Tratamentul acestei boli necesita terapie intensiva, fiind costisitor si de durata.

Se instituie un tratament cu: antibioterapie, rehidratare cu cristaloizi si coloizi, antivomitive, antihemoragice, albumine, analgezice, imunoglobuline (anticorpi), probiotice, hranire prin tub nasogastric sau nasoesofagian, etc.

PREVENTIE

PARVOVIROZA ESTE O BOALA FOARTE USOR DE PREVENIT PRIN RESPECTAREA PROTOCOLULUI DE VACCINARE INCAPND CU VARSTA DE 5-6 SAPTAMANI !! COSTURILE VACCINARILOR SUNT MULT MAI MICI DECAT CELE ALE DIAGNOSTICULUI SI A TRATAMENTULUI ACESTEI BOLI!