Boala Carre – Ce trebuie sa stiti despre aceasta boala ?

JIGODIA (BOALA CARRE) este o viroza (boala data de un VIRUS). Aceasta boala este una dintre cele mai de temut boli virale. Virusul care provoaca aceasta boala afecteaza mai multe carnivore, printre care caini, lupi, vulpi, vizoni, ratoni, etc.

 SURSELE DE INFECTIE in jigodie sunt multiple. În primul rând, animalele bolnave şi cele trecute prin boală, care elimină virusul timp de cinci-şase luni după remitere. Omul este si el responsabil de dispersarea virusului  în mediul înconjurător.

Virusul transmite prin toate secretiile corpului, dar virusul nu este rezistent in mediul exterior, el propagandu-se numai prin contact direct intre animale sau prin contactul nostru cu un animal bolnav, putem transmite virusul unui animal sanatos.  Cum cainele este un animal foarte sociabil, posibilitatea de transmitere a bolii este ridicata. Atentie! Perioada de incubare a bolii este de la una la patru saptamani de la contactul cu animalul infectat. Boala lui Carre (jigodia) se poate dezvolta la orice varsta, dar cei mai atinsi sunt cateii, dar se pot imbolnavii si cainii adulti.

 

SEMNELE CLINICE –  in prima faza a bolii, cainele are febra, apar scurgeri nazale, ochii sunt iritati, uneori cu scurgeri purulente si apare anorexia. Pot surveni apoi tulburari digestive (diaree), respiratorii (tuse, pmneumonie), cutanate (crapaturi, pustule) si nervoase. Aceste din urma afectiuni se manifesta in mai multe moduri: tremuraturi, contractii musculare involuntare, paralizii ale membrelor posterioare, convulsii. Odata sistemul nervos al cainelui atins, chiar daca acesta supravietuieste maladiei, el poate ramane cu sechele. Virusul poate provoca o inflamare a creierului, ceea ce duce la un comportament anormal (se impinge in pereti cu capul, miscari dezordonate). La cainii adulti boala poate evolua direct cu forma nervoasa.

 

DIAGNOSTICUL de certitudine se pune pe baza testelor imunocromatografice de detectare a prezentei virusului in  secretia oculara sau nazala.

 PROGNOSTICUL in aceasta boala este rezervat. Rata supravietuirii in urma acestei infectii virale la tineret este de 30-50%. Dupa aparitia semnelor nervoase prognosticul este GRAV!!

 

TRATAMENTUL acestei boli este laborios, costisitor si de durata.

Exista posibilitatea administrarii de imunoglobuline (anticorpi) specifici acestui virus. Pe langa aceasta trebuie instaurat un tratament cu antibiotice pentru tratarea infectiilor bacteriene secundare si tratament simpromatic de rehidratare, antidiareic, imunostimulare, protectie a sistemului nervos, etc.

 JIGODIA ESTE O BOALA FOARTE USOR DE PREVENIT PRIN RESPECTAREA PROTOCOLULUI DE VACCINARE!! COSTURILE VACCINARILOR SUNT MULT  MAI MICI DECAT CELE ALE DIAGNOSTICULUI SI TRATAMENTUL ACESTEI BOLI!